Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ Παλαιότερα ο οικισμός ονομαζόταν Πασσά έως το 1954. Επί βυζαντινής και ενετικής εποχής είχε και την ονομασία "Παλιοπαναγιά", από ένα βυζαντινό ναό, που βρίσκεται μεταξύ του οικισμού και του οικισμού Λόκα. Μετονομάστηκε σε Αγιο Βλάσιο από την ομώνυμη εκκλησία του οικισμού. Σχετικά με το ιστορικό της ίδρυσης του ναού του Αγίου Βλάση, υπάρχει η παράδοση, ότι κάποιος κάτοικος από άλλο οικισμό ονειρεύτηκε την εικόνα του Αγιου. Ξημερώνοντας έφθασε στο μέρος που ονειρεύτηκε και σκάβοντας ξέθαψε μέσα από θάμνους την εικόνα του Αγίου. Στη θέση Κόκκα, στην κορυφή του Μαυροβουνίου, έγινε τον Απρίλιο του 1821 η συγκέντρωση των προκρίτων όλων των οικισμών της περιοχής για να αποφασίσουν τον ξεσηκωμό κατά των Τούρκων. Κατ' αυτήν αποφασίστηκε ομόφωνα το ξεσήκωμα κατά των Τούρκων και η άμεση συνεννόηση με τους επαναστάτες της υπόλοιπης Εύβοιας. Έτσι, η συνέλευση έστειλε αγγελιοφόρους να δώσουν γράμμα στον οπλαρχηγό Βρυσακίων Αγγελή Γοβιό, γνωρίζοντάς του την απόφασή τους για τον ξεσηκωμό και ζητώντας βοήθεια για τον αγώνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

15η Πανελλήνια Σπηλαιολογική Συνάντηση


Ο ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο θα διοργανώσει τη συνάντηση στη Βρωμονέρα από τις 25 έως τις 29 Ιουλίου.

Η συνάντηση θα είναι κατασκηνωτική και θα πραγματοποιηθεί στη θέση Βρωμονέρα, στο όρος Μαυροβούνι – Σκοτεινή στην Ανατολική Νοτιοανατολική πλευρά της Δίρφυς. Η Βρωμονέρα είναι ένα οροπέδιο σε υψόμετρο 790 μέτρων.
Στην περιοχή υπάρχουν πολλά αξιόλογα σπήλαια. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επισκέψεις σε αρκετά από αυτά, σπηλαιολογικό παιχνίδι, πεζοπορικές εκδρομές και παρουσιάσεις σπηλαιολογικού ενδιαφέροντος.
Η απόφασή να είναι κατασκηνωτική η συνάντηση προέκυψε από το όραμα μιας Πανελλήνιας Σπηλαιολογικής Αποστολής, γεγονός που «επέβαλε» και τις συγκεκριμένες ημερομηνίες. Ένα τέτοιο εγχείρημα, δεδομένου ότι γίνεται πρώτη φορά, έχει ορισμένες δυσκολίες, ωστόσο η οργανωτές της ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο. θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να τις εξαλείψουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: