Απο αυτά που δεν θα σας πούν στο σχολείο.
Ο Καπετάν Γεώργιος Καραισκάκης εκτός απο την μαχητικότητα και την στρατιωτική του ευφυία ήταν γνωστος και για την αθυροστομία του.
Την 1η Ιουλίου 1823 ο Μαχμούτ Πασάς έστειλε επιστολή στον Καραισκάκη και του λει
Μέ λέγουν Μαχμούτα Πασά Σκόδρα,είμαι πιστός,είμαι τίμιος.Το στράτευμα μου το περσσότερον σύγκειται απο χριστιανούς.Εδιορίσθην απο το σουλτάνο να ησυχάσω τους λαούς.Δεν θέλω να χύσω αίμα.Οποιος θέλει να είνα με εμένα πρέπει να είναι πλησίον μου.Οποιος δεν θέλει ασ καρτερεί τον πόλεμο μου.
και σε μία επιστολή του ο Καραισκάκης απαντά
Μου γράφεις ένα μπουγιουρντί , λέγεις να προσκηνύσω.Κι εγώ,πασά μου,σώτησα τον πούτσο μου τον ίδιον κι αυτός μου αποκρίθηκε,να μην σε προσκηνύσω και αν έρθεισ καταπάνω μου ευθύς να πολεμήσω.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ
Παλαιότερα ο οικισμός ονομαζόταν Πασσά έως το 1954. Επί βυζαντινής και ενετικής εποχής είχε και την ονομασία "Παλιοπαναγιά", από ένα βυζαντινό ναό, που βρίσκεται μεταξύ του οικισμού και του οικισμού Λόκα. Μετονομάστηκε σε Αγιο Βλάσιο από την ομώνυμη εκκλησία του οικισμού.
Σχετικά με το ιστορικό της ίδρυσης του ναού του Αγίου Βλάση, υπάρχει η παράδοση, ότι κάποιος κάτοικος από άλλο οικισμό ονειρεύτηκε την εικόνα του Αγιου. Ξημερώνοντας έφθασε στο μέρος που ονειρεύτηκε και σκάβοντας ξέθαψε μέσα από θάμνους την εικόνα του Αγίου.
Στη θέση Κόκκα, στην κορυφή του Μαυροβουνίου, έγινε τον Απρίλιο του 1821 η συγκέντρωση των προκρίτων όλων των οικισμών της περιοχής για να αποφασίσουν τον ξεσηκωμό κατά των Τούρκων. Κατ' αυτήν αποφασίστηκε ομόφωνα το ξεσήκωμα κατά των Τούρκων και η άμεση συνεννόηση με τους επαναστάτες της υπόλοιπης Εύβοιας. Έτσι, η συνέλευση έστειλε αγγελιοφόρους να δώσουν γράμμα στον οπλαρχηγό Βρυσακίων Αγγελή Γοβιό, γνωρίζοντάς του την απόφασή τους για τον ξεσηκωμό και ζητώντας βοήθεια για τον αγώνα.
ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου